15. svi 2008.

Bitka za Deneb


Prošla je godina dana od prve i posljednje Berlinove bitke. Galaktička Liga je mobilizirala golemu flotu i zaprijetila otvoreno ratom ako se Tersudanske snage ne povuku u svoje granice. Imperator je bjesnio ali nije bio budala. Ovakvo brzo grupiranje snaga i otvoreno pokazivanje sile moglo je značiti samo jedno. Liga je bila spremna za rat. Vrhovno vijeće potaknuto time odgodilo je proizvodnju novih brodova klase Ikar. Berlin se gradio punih dvanaest godina. Njegova cijena i cijena Pekinga, njegovog brata blizanca bila je golema ali ono što su nudili vrijedilo je svaki kredit utrošen u njih. Nakon nekoliko mjeseci patroliranja uz granicu s Kahranima dobili smo uznemiravajuće vijesti. Nekoliko galaktičkih brodova napalo je i uništilo naš razarač i nekoliko opskrbnih brodova na ruti za Deneb. Admiral Kiber III.dao je naredbu da se Berlin mora priključiti Prvoj floti i krenuti odmah prema Denebu gdje će čekati da flota dođe. Moja grupa činila je Berlin i dva manja borbena broda. Dunav i Furiona. Za razliku od Ikarijana Galaktička Liga ima brodove koji se mogu nositi s našima. Nikada se nisam bojao sukoba ali ovaj rat mogao bi biti naša propast. Moj brod nosio je plazma bombe goleme snage. Nekoliko njih dovoljno je da uništi planet. Nekoliko desetaka dovoljno je da uništi zvijezdu. Bojao sam se što da uradim ako dobijem tu naredbu da uništim planet. Bi li je poslušao. Što sam više razmišljao to sam više tonuo u očaj. Još sam imao snove o onoj postaji. Za razliku od nas Ikarijanske postaje bile su uglavnom civilne. Uništi bojni brod nije predstavljalo ništa za mene. Vojnici smo. Tako živimo i tako umiremo ali civili… Dobro sam se sjećao posljednjeg rata dok sam bio obični poručnik. Služio sam pod kapetanom Kersodom. Taj Vasudanac pokazao mi je pravo značenje časti. Dok sam razmišljao prekinula me je komunikacijska konzola.

-Kapetane upravo smo primili poziv u pomoć s Deneba. Šest galaktičkih brodova napada planet.

-Odmah dolazim.

Obukao sam odoru. Osjećao sam kako me pritiska. Malo sam se udebljao. Stavio sam kapu na glavu i pogledao se u ogledalo. Za šezdesetogodišnjaka i ne izgledam tako loše.
Ušao sam u turbolift i za dvadesetak sekundi bio na mostu.

-Uspostavite vezu s Denebom.

-Nema odgovora. Što ako je već pao?

-Ne bih se zabrinjavao s time. Planet vodi moj bivši prvi časnik. Ako je netko sposoban izdržati to je on. Vidim da ga nisi upoznao. Osim toga na planetu postoji najmanje nekoliko desetaka lovačkih eskadrila koje će ih zadržati dok mi ne dođemo.
Uspostavi vezu s Dunavom i Furionom.
Konsu ti koordiniraj naš napad s njihovim taktičkim časnicima.

Pogledao sam po mostu. Većina posade nikada nije sudjelovala u stvarnim bitkama. Simulacije te ne mogu pripremiti na ono što dođe kad se susretneš s živim protivnikom. Ali što sam i ja očekivao? Posadu od deset tisuća trebalo je nekako ispuniti. Nekoliko minuta sam proveo u tišini osluškujući zvuk konzola i žamor posade. Bili su nervozni. Vidio sam im strah u očima kad smo iskočili iz hipersvemira. Dva naša broda lebdjela su svemirom bespomoćna. Neprijateljska flota bila je zauzeta borbom s lovcima.
-Lansirajte naše lovce i bombardere. Neka napadnu neprijateljske krstarice. Mi ćemo se pobrinuti za njihov borbeni. Lansirajte spasilačke letjelice. Možda je još netko živ na tim brodovima.
Neprijateljska flota krenula je da nam se suprotstavi. Iako mnogi mudruju o taktikama borbe između borbenih brodova na kraju sve se svodi na jedno. Što prije okrenuti bok i ispaliti sve što imaš.
Prva salva pogodila je neprijateljski zapovjedni brod punom silom. Njegovi štitovi su izdržali napad. Dok je Dunav odvlačio krstarice od nas Furion je primao vatru od neprijateljskog borbenog broda. Na žalost njegov štit nije izdržao. Moment kad je štit pao postao je lak plijen neprijatelju. Za nekoliko sekundi pretvorio se u plamteću buktinju. Moment kad se vatra ugasila znao sam da je sve gotovo. Nisu uspjeli lansirati niti jednu spasilačku kapsulu. U minuti dvije tisuće duša otišlo je na sud pred Stvoritelja. Naša druga salva pogodila je jednu od protivničkih krstarica i uništila je. Dunav je odvukao dvije krstarice i omogućio nam blago olakšanje. Omjer je bio sada 3:1 protiv nas. Njihov borbeni brod postavio se punom dužinom i zapucao po nama.
Konzole su zaiskrile, jedna pregrada je pala i umalo ubila moga časnika za vezu. Ništa posebno da jedna zastavnica nije počela vrištati. Jedan pogled i osiguranje ju je izvelo. Ta nikada više neće služiti ni na jednom brodu. Ženama u vojsci nije mjesto. Nemaju želudac za ovo. Druga naša salva onesposobila je bočni štit neprijateljskog broda. Dok je okretao drugi bok dao sam naredbu da se svi lovci hitno povuku na Deneb. Za razliku od nas neprijatelj je imao impresivnu protulovačku obranu, a ono malo njihovih lovaca već je onesposobilo ili uništilo većinu od naših bombardera. Na žalost ni Dunav nije uspio izdržati. Moment kad mu je štit pao skočio je i povukao se iz borbe. Dvanaest naših plazmenih topova protiv njihovih osamnaest. Svaka krstarica je nosila dva dok njihov borbeni brod je imao osam. Na moju sreću krstarice nisu mogle probiti naš štit.

-Stanje!

-Kapetane! Štit je na 20%. Nećemo uspjeti izdržati još mnogo. Kap...

Prije nego je uspio izgovoriti Konsuova konzola je zaiskrila. Udar ga je izbacio iz stolice.

-Doktor! Kvragu, veze ne rade! Udario sam svoju konzolu.

 Dok je nekoliko nižih časnika pomagalo Konsu ja sam sjeo na njegovo mjesto. Naša pozicija nije izgledala predobro. Bojni brod je ispalio još jednu salvu i onesposobio naš štit. Za razliku od njih mi smo imali samo jedan štit dok su oni dva. Eksplozija je protresla brod. Dvojica pripadnika osiguranja su pala mrtva pod teretom pregrada.  Nisam imao drugog izbora. 
-Signaliziraj da se ne predajemo. 
-Kapetane! 
Poslušaj me! Uspostavio sam vezu s strojnicom.
-Kad dam naredbu puna snaga u oružje.
Povući ćemo bar jednu krstaricu s nama u Dolinu sjena. 
 Dok sam to izgovarao preda mnom se dogodilo čudo. Naš brat blizanac Peking je uskočio u pratnji šest brodova. Peking se postavio ispred nas i zaštitio nas. Njegova salva je uništila protivničku krstaricu dok su pomoćni brodovi otvarali paljbu na neprijateljski borbeni. Protivnikova salva je pogodila Peking ali već je bilo prekasno. Naša salva je uništila još jednu krstaricu. Iako bez štita i teško oštećeni još smo bili sposobni za borbu. Dvije preostale krstarice su krenule na nas. Naši brodovi su koncentrirali paljbu na njih. Uskoro su i one bile gotove. Naši brodovi su stali. Admiral Kiber je na svim frekvencijama zahtijevao njihovu predaju. Na sreću brod je uključio samouništenje. Smrt dostojna svakog ratnika. Puno bolje je zadržati čast nego osramotiti sebe i svoj brod. Smrt dostojna Dolina sjena. Dok se Peking spajao s nama razmišljao sam o protivničkom kapetanu. Zaslužio je moje divljenje. Nadam se da ćemo se jednoga dana sresti i pričati o ovoj bitci na padinama Argosa.

Autor: Ilija Zorić

Reklama

 

Copyright (c) 2002-2011. Pisanija.com. Sva prava zadržana. Autor teme je O Pregador. Od 2012. pokreće Blogger.