1. velj 2012.

Gruntovnica ili zemljišna knjiga (za neupućene) III

Šalter sala, to mesto sukoba izmedju dva sveta a isto tako i jedina tačka dodira između božanskog i ljudskog, izmedju najviših kasta posvećenih i najnižih kasta prezrenih, u sebi sadrži samu suštinu i esenciju Gruntovnice.  Zvanično ona služi da bi u njoj zainteresovane stranke dobile najrazličitije informacije o nepokretnostima i pravima na njima kao i da tu predaju najrazličitije zahteve koji se isto tako odnose na nepokretnosti.  Posada šalter sale se sastoji od vodioca upisnika koji je pandan zapovedniku bojnog broda, i koji je zadužen kako da vodi upisnik (upisnik- knjiga u koju se zavode primljni zahtevi stranaka) tako i da vodi računa o svemu ostalom kao što je- ko je kada od radnika izašao, zašto se nije vratio, ko će da kuva kafu, ko šta priča tihim glasom i slično. Sledeći u hijararhiji članova posade su upisničari koji su odprilike na nivou običnih mornara i posao im je da primaju sve moguće i nemoguće zahteve  i da budu dobro pripremljeni na iznenadne nedaće uzburkanog mora stranaka. Oni sede na samoj graničnoj liniji dva sveta-  sa one strane šalterskog stakla! Najniži po rangu član posade ovog broda ludaka je pomoćni radnik ili mali od palube. Kao što mu samo ime kaže on je momak za sve, a kada nema šta da radi onda vrši visoku funkciju levog smetala.
“ Mali dodaj ovo, odnesi ono, skuvaj kafu, požuri!, polako...“ 
   su samo neke od striktno propisanih i do u tančine opisanih komandi na koje pomoćni radnik mora da reaguje po automatizmu, bez razmišljanja ili, ne daj bože, pogovora.
   U šalter sali postoji i još jedna samosvojna, autohtona vrsta službenika. Njegovo radno mesto i zadaci koje  obavlja su toliko mistični da ni jevrejska Kabala ne bi mogla da se uhvati u koštac sa pravilima službe ovog radnog mesta. Pokušaću da objasnim kakvim se poslom bavi ovaj nadčovek koji je donekle opisan od strane Fridrih Ničea u jednoj od njegovih filozofskih faza ali nikada do kraja spoznat. Međutim moraćete  upotrebiti i dosta mašte kao i predznanja koje ste , siguran sam, stekli čekajući ispred šaltera u nepreglednim redovima za koje , u smislu vremenskog perioda i brojnog stanja, Egzodus jevreja iz Misira deluje kao lagana šetnja zaljubljenog para.  
   Pozicija zaposlenog je već pomenuta granica, čuveni Limes između gvozdenog Rima i pobesnelih Varvara. Na samoj toj granici nisu kao na Limesu jaka utvrdjenja puna vojske i oružja. Jedino obeležje, jedini granični kamen je u vidu krhkog i lomljivog  stakla. Kakav obrt, kakva genijalnost da se između dve suprotstavljene strane, između STRANAKA i  SLUŽBENIKA  postavi najlomljiviji materijal- staklo a ne betonske barikade, bodljikava žica i minsko polje. Pitate se u čemi je genijalnost? Pa u tome sto to staklo nije obično, ono je oplemenjeno, ojačano i armirano tajnim moćima šalterskog službenika kao i njegovom titulom Zemljišno knjižnog referenta. Kroz njega ne prolazi ništa što može da ga povredi, ova magična i prozirna barijera  svaku psovku pretvara mu u najlepše komplimente a svaku pretnju u umilne zvuke harfe. Ono je njegovo najjače oružje, ono mu daje sigurnost i snagu i služi se njime kao što se Džedaji služe svetlosnim mačevima. Naravno kao što se ni Džedaj ne postaje preko noći ni Divlji Šalterrrr!ski Službenik, čuvar svetih tajni Gruntovnice, nosilac ordena Zlatnog Plajvaza prvog reda,  se ne postaje u nekom kratkom vremenskom periodu. Potrebne su godine i godine meditiranja pred razjarenim strankama izkeženih i krvavih zuba, isto toliko dugo  vežbanja i dovođenja do savršenstva monotoniju i smirenost glasa, i pronicanje u tajne svih jezika i njihovih varijacija čak od Vavilona pa do današnjih dana.  Suština posla ovog viteza od pera je ta da na najrazličitija pitanja koja mu postavljaju stranke svih fela i dezena i koja se odnose, kao što već znate, isključivo na nekretnine ili sve sto može da ima veze sa njima, daje odgovore brzinom svetlosti. Odgovori tj. informacije koje kao nekom magijom izlaze iz usta ovog čimbenika prolaze kroz malu rupu na staklu koja je tu baš iz tog razloga, dolaze do stranke žedne znanja i informacija i ulaze kroz njene uši pravo u mozak. Često se dešava da izgovorena informacija nema za čega da se zakači pa brzinom svetlosti izleće na drugo uvo i netragom nestaje u etru. Tu  se aktivira tajno oružje: rafalna paljba istom informacijom po zadatom cilju. Svetski rekord u ponavljanju identične rečenice po jedinici vremena ponosno drži službenik naše novosadske Gruntovnice. Šest puta za deset sekundi ponovi istu istacku složenu rečenicu!!! Ej ljudi, malo li je! Sa ovakvim skoro natprirodnim moćima stranci, čak i da joj je glava iznutra totalno prazna i emajlirana kao babina plava šerpa na tufne , bi ostala većina informacija u svesti. Ovo bi bio pojednostavljeni opis radnog mesta i skrivenih moći jednog šalterskog službenika koji radi na šalteru za uvid u Zemljišnu knjigu.


Autor: Danile Vukicevic



Reklama

 

Copyright (c) 2002-2011. Pisanija.com. Sva prava zadržana. Autor teme je O Pregador. Od 2012. pokreće Blogger.