27. ruj 2009.

Oslušni tamu srca svoga

Oslušni Tamu srca svoga - pripovjetka koja samo otkriva i dalje zaprepaštenoj dr.Nadeždi da nešto nije u redu sa Bezimenim , a naravno i sa njenim poimanjem Svijeta...  


Oslušni tamu srca svoga               


Pa dobro dragi moj gospodine , ko ste Vi za ime Božije ..... već pomalo iznervirana čudnim mladićevim ponašanjem reagovala je doktorica Nadežda. 

Ljutilo ju je što je opet spomenula ime Boga , nije to voljela iz više razloga . Em je škodilo njihovom , odnosno stručnom mišljenju a sa druge strane joj je vraćalo slike iz prošlosti .  Pomalo je sama sebi ličila na svoju  baku, koja nije mogla sastaviti prosto proširenu rečenicu , a da ne spomene Boga . Ma kojeg Boga ,  jel tu mitološku predstavu koju su popovi usadili neobrazovanim slojevima puka da bi lakše sa njim vladali. Takav Bog je davno raskrinkan...i objašnjen... naročito u psihologiji i ...... i ........ 
          

Nemojte se ljutiti ... blago reče mladić .  Nisam mislio stvarati Vam neprilike..... 


Kosnu je njegovo blago obraćanje , ...... ma šta on to zamišlja .... pa ko je ovdje doktor a ko pacijent .... jurilo joj je mislima , uznemiravajuće i ljutito . 
          

Smirite se molim Vas......nastavi mladić.. 
          

Ma šta Vi to pokušavate .... eruptira iz nje potisnuta ljutina i zbunjenost ..... 
          

Ali idući trenutci , donijeli su doktorici Nadeždi najneprijatnije doživljaje . Mladić pognu glavu , sklopi šake i oglasi je jedva čujnim mrmljanjem . U prvi mah , ličilo je na blagi peckavi dodir statičkog elektriciteta , a onda lagano se intevizirajući i obuzimajući joj cjelo tjelo , to strujanje što dolaziše od mladića , postade ugodno i umirujuće. Crvene nakupine bijesa raspadoše se , poput magle na ljetnjem Suncu . 
          

Eto vidite, zar nije sada ljepše i ugodnije .... pogleda ka Nadeždi mladić . 


Šta....šta ste mi ovo učinili... promuca zaprepaštena doktorica ... 
          

Ništa draga gospodjice , samo sam na trenutak otklonio Vaše tamne dijelove , ili ako Vam je lakše shvatiti pomogao sam , da se vaša odjeća očisti, vaša duhovna odjeća očisti od prljavštine Vašeg znanja.. 
          

Gledala ga je poput čuda , o kojem je učila  kao o nečem apstraktnom , o nečem što je postojalo samo u pričama neukih i sujevjernih. 
Ali  ne , šok otrežnjenja je dolazio , mladić je sjedio preko puta nje blago se smješeći ... Moram se pribrati , ovo nešto nije u redu ....i dalje se zbunjenost kovitlala  njenom glavom , ali više nije bilo ukočenosti i bijesa u njenim mislima . 
          

Jel Vi ovako možete uraditi uvijek kada poželite ..... napokon se povrati u stanje praktičara ... 
          

Sve je u Božijim rukama... 


Ma kakvim Božijim rukama ,  pa bioenergija se već godinama proučava .... Amerikanci , Rusi , Kinezi ,.... svi  oni ulažu milijarde i milijarde dolara u ovo , tj. u ovakve pojave.... 
Ulažu , ulažu , ali čemu ..... 
          

Ma nemojte tako mladi gospodine znate li šta bi značilo , kada bi Vi svoj talenat stavili u službu oficijelene medicine ili ako baš hoćete alternativne....
         

 A šta bi se to promjenilo..... 
          

Pa puno .... mnogo toga , mislim samo koliko je to isplativo.... 
          

A ja ću Vam reći samo jednu istinu , sve je to prašina na vjetru ili pješčane kule na obali mora ... 
          

Ma nemojte reći da nevjerujete u svoje , hoću reći u bioenergiju , i kako onda Vi zamišljate ,  da bi se moglo pomoći tim graditeljima kula od pjeska .... slavodobitno se osmjehnu Nadežda. 
          

Doktorice kada bi samo oslušnuli tamu srca svoga , znali bi više od sveg znanja kojem nas uče...... 
          

Odgovor je zbuni koliko i sama mladićeva pojava , a zvuci dolazeće kiše na prozorima Sanatorijuma , trgoše je iz zamišljenosti . Isprati svojeg pacijenta pogledom ispunjenim nevjericom .... Pa ni danas nisam ništa bliža ovom čovjeku , odakle li je samo izronio ???????


Autor: Pero Jakšić

Reklama

 

Copyright (c) 2002-2011. Pisanija.com. Sva prava zadržana. Autor teme je O Pregador. Od 2012. pokreće Blogger.