21. lis 2009.

Uređaj


Čudesno plavetnilo popodnevnog neba prošarano pokojim spokojnim oblačićem okruživalo je malu, ukusno uređenu i modernu kuću na obali kristalno čistog i mirnog jezera negde u centralnoj Evropi 22.-og veka. Njeni stanovnici sedeli su na tremu i uživali u blagom vetriću koji je polako talasao zavese na širom otvorenim prozorima i u milovanju prijatnog sunca, koje je mirišljavi vazduh zagrevalo do prolećne temperature od 23 stepena celzijusovih. Negde iz daljine dopirali su zvuci nedirnute prirode, melodije beskrajne šume listopadnog drveća u punom zelenom sjaju predstojećeg leta, i sinhronizovana pesma raznovrsnih ptica i insekata. Sa zadnje strane kuće pucao je pogled na fascinantan niz moćnih i starih planina, vrhova prekrivenih večitim snegom i ledom. Šuštanje sitnih i bezopasnih životinja koje su prolazile u blizini kuće izgleda da je delovalo umirujuće i uspavljujuće na ljude koji su na tremu, blaženog izraza lica i zatvorenih očiju, skoro opsesivno uživali u čarima kasnog popodneva na obali povelikog jezera. 
I verovatno bi njihovo uživanje potrajalo i do kasnih večernjih sati da tremom iznenada nije počeo da se širi nesnosan i skoro otrovan smrad. Stariji bračni par istog trenutka poče da se guši. Naravno, odmah im je bilo jasno da su zaspali i zaboravili na vreme. Otvarajući oči, u gustoj i smrdljivoj magli, uspeli su da razaznaju iskrivljeno granje umirućeg drveća, koje je, skoro pozivajući u pomoć, okruživalo kuću. Gola i ispucala zemlja na mestu gde je nekada bilo jezero, morbidno se kezila nedaleko od trema. Temperatura vazduha naglo je skočila do 45.-og podeoka, a okolinom je zavladala zastrašujuća tišina prirode u kojoj više ništa što bi pravilo ma kakav zvuk nije bilo živo. 
Nakon što mu je trebalo par trenutaka da se pribere, starac, praćen paničnim uzvicima svoje žene i kašljući, skoči sa fotelje i utrči u kuću. Znao je gde je ostavio rezervne baterije za ovakve slučajeve, iako je garancija koju su mu na Uređaj i baterije dali u radnji trebalo da traje još nekoliko godina. Starac nikada nije verovao licemernim prodavcima Uređaja koji su postali neophodan deo života svakog preostalog stanovnika Zemlje. Broj proizvođačaUređaja dostigao je cifru od nekoliko stotina, kvalitet ovih aparata varirao je od fabrike do fabrike, a svaki prodavac je, usled velike konkurencije na tržištu, bezočno lagao o prednostima Uređaja marke koju je prodavao. 

Trčeći pored prozora u zadnjem delu kuće do mesta gde je ostavio baterije, starcu pažnju privuče niz odronjenih i ranjenih planina crne boje sagorele vegetacije. Starac uvežbanim i hitrim pokretima praćenim oštrim psovkama, zameni baterije i odahnu. Prva stvar koju će da uradi sutra ujutru kada ustane biće da nazove onog pokvarenog prodavca sa pacovskim licem lopova i da traži novac nazad! Besan i zagušen dimom, on se vrati na trem gde je čudesno plavetnilo popodnevnog neba prošarano pokojim spokojnim oblačićem okruživalo malu, ukusno uređenu i modernu kuću na obali kristalno čistog i mirnog jezera.

Autor: Dragana Matović

Reklama

 

Copyright (c) 2002-2011. Pisanija.com. Sva prava zadržana. Autor teme je O Pregador. Od 2012. pokreće Blogger.